x
f
x
f
f
f
f

Meruňkové mazanečky

45 min + 2 h pasivně

střední

9 ks

🌸 Nadýchané, voňavé a krásně zlatavé. Tyhle mazanečky jsou takové malé slunce na talíři — křehké, jemně nasládlé, s křupavými mandlemi a kousky meruněk. Mají přesně tu chuť, která vám připomene babiččinu kuchyni – poctivou, voňavou a plnou lásky.

🍑 Když se pečou, provoní celý dům vůní skořice, vanilky a pečeného těsta. Každé sousto má něco do sebe — jemnou kyselkavost meruněk, sladkost třtinového cukru a oříškový tón mandlí. Jsou vláčné, s lehce karamelovým podtónem a nádherně se rozplývají v ústech.

🌿 Jsou ideální pro sváteční chvíle — třeba o Velikonocích, ale i kdykoli, když chcete něco výjimečného. Skvěle chutnají jen tak s hrnkem čaje, ale i s domácí marmeládou nebo mandlovou ricottou. Jsou důkazem, že i kynuté pečivo může být čistě rostlinné a přitom neskutečně dobré.

Žádná Recenze

Ingredience

Upravte Porce
350 g špaldové hladké mouky
200 g špaldové polohrubé mouky
špetka soli
30 g čerstvého droždí
90 g třtinového cukru
1 ČL skořice
1 ČL vanilkové pasty
100 g loupaných mandlí
100 g sušených meruněk
80 g jablečného pyré
35 g veganského másla
35 g kokosového oleje
250 ml rostlinného mléka
Na potření a ozdobu
4 PL veganského másla
1 PL rumu
1 PL javorového sirupu
30 g plátků mandlí

Nutriční Informace

305 kcal Kalorie / 1 ks:
11 g Tuky
8 g Bílkoviny
42 g Sacharidy
14 g Z toho cukry

Směry

1.

Kvásek

Do větší mísy dejte obě mouky, cukr, sůl, skořici a vanilkovou pastu. Uprostřed udělejte důlek, nalijte polovinu vlažného mléka, přidejte droždí a lehce promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít asi 15–20 minut.
Označit jako dokončené
2.

Těsto

Přilijte zbytek mléka, přidejte rozpuštěné máslo, kokosový olej, jablečné pyré, nasekané mandle a sušené meruňky. Vařečkou promíchejte a poté krátce prohněťte rukama (nelekněte se – těsto bude trošku lepit). Posypte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
Označit jako dokončené
3.

Tvarování a druhé kynutí

Těsto přendejte na lehce pomoučený vál, krátce ho zapracujte a rozdělte na 9 stejných částí. Z každé vytvořte bochánek a přeneste je na plech s pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte znovu kynout přibližně 1 hodinu.
Označit jako dokončené
4.

Pečení

Bochánky potřete směsí rozpuštěného másla, rumu a sirupu, posypte plátky mandlí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 20–25 minut, dokud nezezlátnou. Ještě teplé potřete zbytkem máslové směsi a nechte vychladnout.
Označit jako dokončené

Poznámky

Nebojte se kynutého těsta – chce to jen trochu trpělivosti a klid. Tyhle mazanečky jsou přesně ten druh pečení, který zahřeje u srdce, provoní celý dům a připomene, že pečení je radost. Nechte je trochu vychladnout, rozlomte je napůl a dopřejte si je s hrnkem čaje nebo horkého kakaa. 🌸

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.