x
f
x
f
f
f
f

Bramborová sýrová polévka

40 min

super snadné

5 porcí

Má nádherně hebkou texturu, jemně bramborovou chuť a díky lahůdkovému droždí i dokonale „sýrový“ tón. Celá je rostlinná, výživná a překvapivě jednoduchá – žádné složité postupy, jen pár běžných surovin, které má většina z nás doma.

Když mám chuť na něco, co zahřeje a pohladí zevnitř, tahle polévka nikdy nezklame. Základem jsou brambory, mrkev, petržel a batát, které spolu s kešu oříšky vytvoří krémovou konzistenci bez jediné kapky smetany.

Všechno se připravuje v jednom hrnci, takže za půl hodinky máte na stole misku voňavé, zlatavé pohody — přesně takové, jakou si zasloužíte. 🌿💛

Žádná Recenze

Ingredience

Upravte Porce
200 g mrkve
60 g petržele
200 g batátu
400 g brambor
3 svazky jarní cibulky
3 PL řepkového oleje
sůl dle chuti
6 PL lahůdkového droždí (ideálně se sladem) bezlepkáři zakoupí bez sladu
70 g kešu oříšků
1 l vody
1 ČL kurkumy
3 stroužky česneku
Na ozdobení:
uzený tempeh
veganský sýr (Violife)
čerstvý koriandr

Nutriční Informace

290 kcal Kalorie / 1 porce:
16 Tuky
9 Bílkoviny
25 Sacharidy
4 Z toho cukry

Směry

1.

Příprava zeleniny

Mrkev, petržel, batát i brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Jarní cibulku nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a všechnu zeleninu krátce orestujte – jen tolik, aby se rozvoněla a lehce zezlátla.
Označit jako dokončené
2.

Základ chuti

K orestované zelenině přidejte lahůdkové droždí se sladem a sůl. Droždí nechte pár sekund rozvonět – právě ono dá polévce její charakteristickou „sýrovou“ chuť. Přidejte kešu oříšky, česnek a kurkumu, která krásně zbarví celý základ.
Označit jako dokončené
3.

Vaření

Zalijte vše litrem vody a dobře promíchejte, aby se chutě spojily. Vařte pod pokličkou přibližně 30–35 minut, dokud všechny ingredience nezměknou. Během vaření občas promíchejte, aby se zelenina nepřichytila ke dnu.
Označit jako dokončené
4.

Mixování a servírování

Jakmile je vše měkké, polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Ochutnejte a případně dosolte. Podávejte horkou, ozdobenou kousky orientovaného uzeného tempehu, nastrouhaným vegan sýrem a čerstvým koriandrem. K dokonalosti stačí už jen kousek křupavého pečiva.
Označit jako dokončené

Poznámky

Lahůdkové droždí se sladem je v tomhle receptu naprosto klíčové – dodá polévce „umami“ chuť, která připomíná sýr. Pokud ji chcete ještě výživnější, přidejte pár kapek citronové šťávy nebo trochu rostlinného mléka těsně před servírováním.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.