x
f
x
f
f
f
f

Pohankový chlebíček

30 min + 1 h aktivně

super snadné

12 plátků

🍞 Pohankový chléb, který pohladí i zasytí. Je výživný, přirozeně bezlepkový a plný vlákniny, zdravých tuků i bílkovin. Skvěle zasytí a udrží energii po celé dopoledne.

🌾 Základem je pohanková mouka a směs semínek, které mu dodávají oříškovou chuť, příjemnou vláčnost a krásnou strukturu. Díky psylliu a lněnému semínku drží pevně pohromadě i bez vajec nebo lepku, takže je vhodný i pro citlivé trávení.

Příprava je rychlá a bez kynutí. Stačí všechny suroviny smíchat, nalít do formy a upéct. Výsledkem je voňavý, rustikální chléb, který provoní celý domov a chutná stejně skvěle naslano i nasladko.

Žádná Recenze

Ingredience

Upravte Porce
300 g pohankové mouky
100 g vlašských ořechů
ČL prášku do pečiva
ČL sody
½ ČL soli
100 g semínek (dýňová, chia, slunečnicová...)
25 g lněného semínka
15 g psyllia (indická vláknina)
650 ml vody
2 PL jablečného octu
2 PL medu

Nutriční Informace

190 kcal Kalorie / 1 plátek:
10 g Tuky
6 g Bílkoviny
17 g Sacharidy
3 g Z toho cukry:

Směry

1.

Příprava suchých surovin

Do mísy dejte pohankovou mouku, nasekané vlašské ořechy, prášek do pečiva, sodu, sůl a směs semínek. Vše důkladně promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně rozložily.
Označit jako dokončené
2.

Příprava tekuté směsi

V jiné míse smíchejte rozemleté lněné semínko, psyllium, vodu, jablečný ocet a med. Dobře promíchejte a nechte 20 minut odstát, aby psyllium nabobtnalo a vytvořilo gelovitou konzistenci.
Označit jako dokončené
3.

Spojení a pečení

Obě směsi spojte dohromady a vypracujte těsto – mělo by být husté, ale stále tekuté. Nalijte ho do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem a povrch posypte semínky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 1 hodinu, dokud není chléb pevný a na povrchu zlatavý.
Označit jako dokončené
4.

Dokončení a skladování

Nechte chléb po upečení vychladnout na mřížce. Uchovávejte ho v plátěném sáčku nebo ve vzduchotěsné nádobě, stejně jako běžné pečivo. Výborně chutná jak naslano s pomazánkou, tak nasladko s oříškovým máslem a banánem.
Označit jako dokončené

Poznámky

Pokud chcete chleba ještě vláčnější, nahraďte část vody rostlinným mlékem. A jestli milujete vůni pečených ořechů, přidejte do těsta trochu rozmarýnu nebo sušeného tymiánu – udělá zázraky! Tahle verze je moje oblíbená – zdravá, poctivá a přitom tak jednoduchá.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.