Pohankový chlebíček
🍞 Pohankový chléb, který pohladí i zasytí. Je výživný, přirozeně bezlepkový a plný vlákniny, zdravých tuků i bílkovin. Skvěle zasytí a udrží energii po celé dopoledne.
🌾 Základem je pohanková mouka a směs semínek, které mu dodávají oříškovou chuť, příjemnou vláčnost a krásnou strukturu. Díky psylliu a lněnému semínku drží pevně pohromadě i bez vajec nebo lepku, takže je vhodný i pro citlivé trávení.
Příprava je rychlá a bez kynutí. Stačí všechny suroviny smíchat, nalít do formy a upéct. Výsledkem je voňavý, rustikální chléb, který provoní celý domov a chutná stejně skvěle naslano i nasladko.
Žádná Recenze
Ingredience
Upravte Porce
| 300 g pohankové mouky | |
| 100 g vlašských ořechů | |
| 1½ ČL prášku do pečiva | |
| 1½ ČL sody | |
| ½ ČL soli | |
| 100 g semínek (dýňová, chia, slunečnicová...) | |
| 25 g lněného semínka | |
| 15 g psyllia (indická vláknina) | |
| 650 ml vody | |
| 2 PL jablečného octu | |
| 2 PL medu |
Nutriční Informace
190 kcal
Kalorie / 1 plátek:
10 g
Tuky
6 g
Bílkoviny
17 g
Sacharidy
3 g
Z toho cukry:
Směry
1.
Příprava suchých surovin
Do mísy dejte pohankovou mouku, nasekané vlašské ořechy, prášek do pečiva, sodu, sůl a směs semínek.
Vše důkladně promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně rozložily.
Označit jako dokončené
2.
Příprava tekuté směsi
V jiné míse smíchejte rozemleté lněné semínko, psyllium, vodu, jablečný ocet a med.
Dobře promíchejte a nechte 20 minut odstát, aby psyllium nabobtnalo a vytvořilo gelovitou konzistenci.
Označit jako dokončené
3.
Spojení a pečení
Obě směsi spojte dohromady a vypracujte těsto – mělo by být husté, ale stále tekuté.
Nalijte ho do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem a povrch posypte semínky.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 1 hodinu, dokud není chléb pevný a na povrchu zlatavý.
Označit jako dokončené
4.
Dokončení a skladování
Nechte chléb po upečení vychladnout na mřížce.
Uchovávejte ho v plátěném sáčku nebo ve vzduchotěsné nádobě, stejně jako běžné pečivo.
Výborně chutná jak naslano s pomazánkou, tak nasladko s oříškovým máslem a banánem.
Označit jako dokončené
Poznámky
Pokud chcete chleba ještě vláčnější, nahraďte část vody rostlinným mlékem. A jestli milujete vůni pečených ořechů, přidejte do těsta trochu rozmarýnu nebo sušeného tymiánu – udělá zázraky! Tahle verze je moje oblíbená – zdravá, poctivá a přitom tak jednoduchá.






