x
f
x
f
f
f
f

Americké donuty – upravit

2 h aktivně + 2 h kynutí

střední

12 ks

🍩 Když se řekne americké donuty, hned se vybaví něco neodolatelně sladkého, nadýchaného a hříšně dobrého. A i když to není ten recept, který byste dělali každý týden, občas prostě stojí za to si udělat radost. Tyhle donuty jsou zvenku krásně křupavé, uvnitř jemné jako obláček a voní po vanilce a másle.

Těsto se připravuje úplně klasicky – kynutím, s trpělivostí a trochou lásky. Ale ten moment, kdy je vyndáte z oleje a namočíte do polevy, je prostě magický. Voní celý dům, ruce od mouky, trocha cukru na tváři… a vy víte, že to za to stálo.

💫 Můžete si je ozdobit podle chuti – čokoládovou polevou, cukrovou glazurou nebo třeba kokosem, nasekanými oříšky či barevnými posypkami. Fantazii se meze nekladou.

Žádná Recenze

Ingredience

Upravte Porce
200 ml sójového mléka (mandlové)
40 g třtinového cukru
1ks vanilkového cukru 10 g
7 g instantního droždí nebo 21 g čerstvého
350 g špaldové hladké mouky
½ ČL soli
40 g veganského másla
Čokoládová poleva: 50 g hořké čokolády + 20 g veganského másla
Cukrová poleva
20 g veganského másla
60 g moučkového cukru
1 ČL vanilkové pasty
1 PL rostlinného mléka

Nutriční Informace

245 kcal Kalorie / 1 donut:
10 g Tuky
6 g Bílkoviny
32 g Sacharidy
12 g Z toho cukry

Směry

1.

Příprava těsta

Do mísy nalijte vlažné mléko, přidejte oba cukry a droždí. Promíchejte a nechte pár minut aktivovat. Přidejte mouku, sůl a začněte míchat vařečkou, dokud se těsto nespojí. Pak ho přendejte na pracovní plochu a prohněťte rukama, až bude pružné a hladké. Mísu přikryjte a nechte těsto 20 minut odpočívat.
Označit jako dokončené
2.

Zapracování másla a kynutí

Do těsta postupně zapracujte povolené máslo. Chce to trochu trpělivosti – nejdřív se těsto trhá, ale pak se spojí a bude krásně lesklé. Zakryjte ho a nechte kynout zhruba 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
Označit jako dokončené
3.

Tvarování donutů

Těsto rozdělte na 12 dílků, z každého udělejte kuličku a prstem vytvořte uprostřed otvor. Dejte na plech vysypaný moukou, přikryjte utěrkou a nechte ještě hodinu kynout.
Označit jako dokončené
4.

Smažení a dokončení

V hlubší pánvi rozehřejte dostatek oleje (střední teplota). Donuty smažte dozlatova z obou stran. Po osmažení je vyjměte na papírový ubrousek a nechte okapat. Nakonec namočte do čokoládové nebo cukrové polevy a nechte zatuhnout.
Označit jako dokončené

Poznámky

Donuty chutnají nejlépe čerstvé, ještě lehce teplé. Pokud chcete jejich chuť posunout dál, přidejte do těsta trochu nastrouhané citronové kůry nebo špetku skořice – krásně to zvýrazní vůni. A nebojte se je ozdobit po svém – s oříšky, kokosem nebo i jedlými květy.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.