x
f
x
f
f
f
f

Mandlová ricotta

30 min + 14 h pasivně

snadné

2-3 PORCE

🌰 Mandlová ricotta je pro mě důkazem, že rostlinné vaření může být nejen zdravé, ale i naprosto delikátní. Z obyčejných mandlí si během pár kroků vytvoříte krémovou alternativu sýra, která chutí i strukturou připomíná klasickou ricottu — jen bez kapky živočišného mléka.

Na tomhle receptu miluju jeho jednoduchost. Stačí mandle, voda, sůl a pár kapek citronu — a vznikne sýr, který je smetanově jemný, lehce nasládlý a překvapivě univerzální. Skvěle se hodí na čerstvý chléb 🥖, do sendvičů 🥪, salátů 🥗 nebo jako náplň do slaných koláčů.

Je to recept, který vás naučí trpělivosti i radosti z tvorby. Když si něco vyrobíte vlastníma rukama, chutná to prostě jinak – poctivěji, opravdověji, s dotekem domova. A jestli jste ještě nikdy nezkoušeli vyrobit rostlinný sýr, tohle je ten nejlepší začátek. 🌿


Žádná Recenze

Ingredience

Upravte Porce
300 g loupaných mandlí
2 ČL soli
1 l vody
3 PL čerstvé citrónové šťávy

Nutriční Informace

230 kcal Kalorie / 1 porce:
22 g Tuky
10 g Bílkoviny
4 g Sacharidy
1 g Z toho cukry

Směry

1.

Namočení mandlí

Mandle vložte do mísy, zalijte je studenou vodou a nechte namočit alespoň 8 hodin (ideálně přes noc). Díky tomu změknou, budou se lépe mixovat a ricotta získá sametovou konzistenci.
Označit jako dokončené
2.

Mixování a cezení

Namočené mandle sceďte, propláchněte a dejte do mixéru. Přilijte litr vody, přidejte sůl a mixujte, dokud nevznikne hladké mandlové mléko. Směs přeceďte přes jemné plátýnko – vznikne vám mandlové mléko a mandlová drť (tu si schovejte na krekry nebo koláčky).
Označit jako dokončené
3.

Zahuštění mléka a sražení ricotty

Mandlové mléko přelijte do hrnce a zahřívejte na mírném plameni až do bodu varu. Pak hrnec stáhněte z plotny, přidejte 3 lžíce čerstvé citronové šťávy a jen lehce promíchejte. Nechte směs v klidu odpočívat asi 2 hodiny, aby se mléko srazilo.
Označit jako dokončené
4.

Cedení a zrání

Směs opatrně sceďte přes čisté plátýnko a nechte pomalu odkapat. Hustou část přendejte do menší nádobky vyložené plátýnkem, lehce zatižte a dejte do lednice na několik hodin (nejlépe přes noc). Po vychlazení má ricotta krásně pevnou, ale jemnou konzistenci.
Označit jako dokončené

Poznámky

Mandlovou ricottu uchovávej v lednici a spotřebuj do 3–4 dnů. Skvěle chutná na křupavém chlebu, s čerstvými bylinkami nebo kapkou olivového oleje.
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.