Mrkvová polévka
🌞 Jak vykouzlit z obyčejné mrkve dokonalou polévku? Úplně jednoduše! Tahle mrkvová krása je důkazem, že z pár běžných surovin může vzniknout něco neuvěřitelně lahodného.
🥕 Základem jsou pečené kousky mrkve s cibulí a česnekem, které získají úžasnou sladkost a hloubku chuti. O tu „sýrovou“ tečku se postará lahůdkové droždí a rostlinná smetana — doporučuji Ramu 31 %, která krásně zjemní texturu a polévce dodá hedvábnou konzistenci. Pokud chcete, smetanu můžete nahradit kokosovým mlékem.
🌿 Je to rychlá, krémová a voňavá polévka, která se hodí do každého dne — ať už na lehkou večeři, nebo jako úvod k nedělnímu obědu.
Žádná Recenze
Ingredience
Upravte Porce
| 1 kg mrkve | |
| 5 PL olivového oleje | |
| 4 PL lahůdkového droždí | |
| 2 menší cibule | |
| 3 stroužky česneku | |
| 0,6 l zeleninového vývaru nebo vody | |
| 150 ml veganské smetany | |
| sůl dle chuti |
Na ozdobení
| čerstvý koriandr | |
| pistácie |
Nutriční Informace
210 kcal
Kalorie / 1 porce:
12 g
Tuky
4 g
Bílkoviny
20 g
Sacharidy
9 g
Z toho cukry
Směry
1.
Pečení zeleniny
Mrkev oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Dejte ji do mísy, zakápněte olivovým olejem, přidejte lahůdkové droždí a sůl. Všechno promíchejte a rozprostřete na plech s pečicím papírem.
Přidejte cibuli a celé stroužky česneku. Pečte asi 30 minut při 200 °C do zezlátnutí a zkaramelizování.
Označit jako dokončené
2.
Mixování krému
Upečenou zeleninu přesuňte do mixéru, přilijte zeleninový vývar a rozmixujte do hladka.
Označit jako dokončené
3.
Dokončení polévky
Přelijte do hrnce, přidejte veganskou smetanu, jemně promíchejte a případně dolaďte solí.
Krém podávejte teplý, ozdobený čerstvým koriandrem a pistáciemi.
Označit jako dokončené
Poznámky
Tenhle mrkvový krém je můj oblíbený „comfort food“ na jaro — zdravý, barevný a překvapivě bohatý na chuť. Zkuste ho podávat s domácím chlebem nebo focacciou — to je pak kombinace, která rozehřeje i nejchladnější den. 🥣🌼






